Biografija

 

Hajrudin Hari Varešanović – Hari Mata Hari rođen je 16. januara 1961. godine u Sarajevu. Hari je odrastao na Vratniku, sunčanoj padini Sarajeva. Njegov djed je bio među poznatijim bosanskim sevdalijama, a Hari je sa šest godina počeo da svira gitaru.

U lokalnom Domu kulture je nastupio sa sedam godina, sa deset je pjevao u četvoročlanom sastavu “Omir”, pa kasnije u grupi “Sedam šuma”. Na Vratniku je otpjevao i svoju prvu pjesmu “Zašto da ne uzmem nju”. 1970.godine Hari je imao i prvi nastup u javnosti, na festivalu “Prvi Aplauz” u Banja Luci.

1977. Hari je osnovao sastav “Zov” sa kojima je snimio i hit pjesmu “Poletjela golubica”. Nakon toga je pjevao sa grupom “Ambasadori”, sa kojima je, kako kaže, sazreo kao profesionalac. Nakon vojnog roka u Nišu (u muzičkoj jedinici), jedno vrijeme je nastupao samostalno, i tako 1984. izdao album “Zlatne kočije”.

Septembra 1985. godine, Hari zajedno sa članovima sastava “Baobab”, Izom Kolečićem, Edom Mulahalilovićem, Pjerom Žalicom i Zoranom Kesićem,  osniva sastav “Hari Mata Hari”. Iste godine objavio je i album prvenac “U tvojoj kosi”. 1986. godine, sastav napuštaju Pjer Žalica “Badžo” (koji je želeo da se bavi režijom) i Zoran Kesić, a zamenjuju ih klavijaturista Adi Mulahalilović i basista Neno Jeleč, umjesto kojeg je ubrzo zatim došao Željko Zuber.  Album iz te 1986., “Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija”, proglašen je za najbolji album godine.

1988. godine Hari Mata Hari počinje da snima za zagrebački Jugoton i slijedi serija fantastično uspješnih izdanja. Album “Ja te volim najviše na svijetu” iz 1988. godine prodat je u 300.000 primjeraka.

Uslijedila je 1989. godina i ploča “Volio bih da te ne volim”, prodata u 500.000 kopija, a zatim i 1990. godina i album “Strah me da te volim”, prodat u rekordnih 700.000 primeraka. Na izuzetno jakoj jugoslovenskoj pop sceni kasnih osamdesetih, pjesme Hari Mata Harija su uvijek bile pri samom vrhu top lista. Na turnejama sastava,  gostovale su La Toja Džekson i Sabrina. Hari Mata Hari je na tadašnjem najprestižnijem muzičkom festivalu “Mesam”, tri puta za redom (1989., 1990. i 1991.) osvajao titulu najbolje pop grupe SFRJ. Pripale su mu i nagrade za pjesmu godine, kao i “Oskar popularnosti”.

1991. godine Hari izdaje album “Rođena si samo za mene” za sarajevski Diskoton koji je imao odličan uspjeh. 1993. godine, počinje sa producentskom i kompozitorskom karijerom u Skandinaviji. U ovom periodu radi deset uspješnih albuma za pjevače u Švedskoj i Finskoj.

1994. godine, u izbjeglištvu objavljuje ploču “Ostaj mi zbogom ljubavi”. Hari je okupio grupu 1997.–1998., kada joj se priključuju Karlo Martinović i Miki Bodlović, te Adi Mulihalilović i Emir Mehić. Na scenu se vraća na velika vrata albumom “Ja nemam snage da te ne volim”  iz 1998.godine. Sledi nekoliko velikih koncerata u Sarajevskoj Skenderiji, Zagrebu, Nišu, Novom Sadu, kao i 10 koncerata u prepunom beogradskom Sava Centru.

Hari Mata Hari je 1999. godine sa pjesmom “Starac i more” pobijedio na prvom zajedničkom izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pjesmi Eurovizije. Iste godine, Hari je sa Hankom Paldum snimio duet “Crni snijeg”, a 2001. izlazi novi album “Baš ti lijepo stoje suze”.

2002. godine sa pjesmom “Ružmarin”, koja je postala veliki hit, nastupa u finalu 6. hrvatskog radijskog festivala i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za Pjesmu OGAE u Francuskoj, a 2003. godine nastupa sa pjesmom “Idi, idi” na 7. hrvatskom radijskom festivalu. Sa pjesmom “Navodno” (zajedno sa Ivanom Banfić) odlazi na Splitski festival. Na 8. Hrvatskom radio festivalu učestvovao je sa pjesmom “Nema čega nema”, a na Splitskom festivalu sa pjesmom “Zakon jačega” sa Kemalom Montenom. Krajem godine izašao je i brži album pod tim nazivom, za beogradski Haj-faj centar i zagrebački Croatia Records. Nakon niza koncerata po Balkanu, Evropi i Australiji, Hari je počeo spremati novi album.

Javni RTV servis Bosne i Hercegovine je predstavnika za Pjesmu Eurovizije 2006. u Atini izabrao internom selekcijom, a 9. februara je saopštio da će to biti Hari Mata Hari, potvrđujući glasine koje su o ovome kružile više od dva mjeseca. Emiter je BH Eurosong kampanji dao i naziv Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu, a pjesmu opisao kao bosansku verziju priče o Romeu i Juliji. Pjesma Lejla je snažna balada o neuzvraćenoj, dalekoj ljubavi sa jakim zvukom sevdaha i dionicama lokalnih instrumenata. Tekst su pisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović na muziku Željka Joksimovića. Hari Mata Hari u Atini osvaja 3. mjesto i postaje miljenik nacije širom planete, a pjesma ” Lejla ” ulazi u istoriju muzičke svjetske scene.

Tri godine nakon uspjeha na Pjesmi Eurovizije u Atini, Hari Mata Hari izdaje studijski album “Sreća” za beogradski “City records”. Album obiluje gostujućim nastupima Arsena Dedića u “Sve smo podijelili”, Eldina Huseinbegovića u veoma duhovnoj i filozofskoj pesmi “Tvoje je samo to što daš” i vlasnice anđeoskog glasa Nine  Badrić u “Ne mogu ti reći šta je tuga”, kojom je i najavljen novi album. U novembru 2009. godine Hari je održao seriju uspješnih koncerata u Sava centru u Beogradu, u Zagrebačkoj Ciboni, na Ljubljanskom trgu Prešernov, kao i najveći koncert u karijeri, na Koševu, pred 50.000 ljudi.

2016. godine Hari Mata Hari izdaje album ” Ćilim ” kojim donosi novi zvuk na Balkanu. Hari Mata Hari snima i dva dueta sa mladom makedonskom zvezdom Elenom Risteskom “Još me plašiš ” i popularnom pop pjevačicom iz Srbije Jelenom Tomašević “Nema ljubavi”. Ovaj album donio je i prizvuk britanskog popa i postigao veliki uspjeh kod mlađe generacije pjesmom ” Staromodan tip “.Hari Mata Hari sa novim albumom održao je koncerte širom Evrope, Amerike, Australije kao i prvi koncert na Novom Zelandu.